Zablude u treningu za stomak

fig-8-forces

 

Vežbe snaga trbušnih mišića,  sve vrste trbušnjaka,  popularni su kako u opštoj popolaciji tako i  kod  onih  koji se bave rehabilitacijom.
Razlozi za ovu popularnost leže u  popularnosti izgleda ravnog stomaka i pretpostavci da jak stomak štiti kičmu, međutim, mnogi ljudi sa jakim stomačnim mišićima osećaju bolove u leđima.
Često, programi dizajnirani  za jačanje trbušnih  mišića doprinose mišićnom  disbalansa i bolnom  sindromu.

Najznačajnija uloga  trbušnih mišića  je ostavraenja  kontrole koja je potrebna da na odgovarajući način stabilizuje kičma, održavanje optimalnog  poravnanja i odnos pokretljivosti karlice i kičme,  da spreči prekomerni stres i da spreći  kompenztorne pokrete karlice tokom kretanja ekstremiteta.

U stvari, Cholevicki i drugi navode da je za stabilizaciju kičme tokom uzdizanja trupa bez tereta neophodno samo   2% do 3% od maksimalne mišićne snage  stomačnih mišića.  U sportu  trbušni  mišići  takođe nam pomažu kod  uzdizanja  nogu ili trupa i  sprečavaju neželjene pokrete to jest  rasipanje energije. Istovremeno, neki mišići se kontrahuju koncentrično da proizvedu silu dok se drugi kontrahuju ekscentrično da uspore,  stabilizuju  i sprečave neželjena kretanja.

Selekcija i  način izvođenja  abdominalnih vežbi mora da se zasniva ne samo na izgradnji snage,  nego i  ka potrebnoj kontroli napora  koji doprinosi bolu u leđima.

Najvažniji faktori koji zahtevaju pažnju su sekvence aktiviranja,  dubljih,  manjih, stabilizujućih  mišića  koji  se  angažuje  pre velikih  pokretača  i održivaju  ravnotežu između abdomena i mišića leđa.

iliopsoas

Zbog nerazumevanja mnogi vežbači   izvode  takve   trbušnjake  koji samo stimulišu  rectus abdominis  koji tako postane dominantan nad spoljašnjim i unutrašnjim  Oblikusom.

Studija pokazuje da postoji veća aktiviranje rectus abdominisa tokom uzdizanja  trupa  (68%) u odnosu na spoljni oblikus  (19%) i unutrašnji  oblikus (14%).
Mana ovoga je da rectus abdominis ne može da utiče na  rotacije koja su najvažnije u većini životnih zadataka i sportu, a skračenost ili krutost rectus abdominisa doprinose grudnoj kifozi.

Takođe, tokom uzdizanja u sed  dolazi do  jake aktivnosti Iliopsoasa, što  u slučaju osoba sa bolovima u leđima,  dovodi do  posledice  kompresije prednjih makaza i bola,  te aktiviranje ovog mišića treba svesti na minimum.

Najbolji način treniraja  stomačnih mišića je kroz funkcionalnu celinu pokrete tela, jačanti stomačne mišiće dok se angažuje ceo kinetički lanac.
Neki izolacione  vežbe su korisne kada su neki mišići  uspavani  ili zapušteni posebno se odnosi na  unutrašnje segmente, dubokih  stabilizirajućih  mišića, bližih kičmi. Takođe u  istom  cilju  pravilnog  držanja tela, potrebno je jačanje leđnih  ekstenzora.