“Svrha Budo-a je usavršavanje sopstvenog bića kroz  treniranje i usavršvanje borilačkih veština”            

 Hidetaka Nishiyama 

 

Ciljevi i Vrednosti

120px-miyake-rimpo_crestSvrha Tradicionalnog Karatea je da razvije dobro balansiran um i telo, kroz trening borilačkih tehnika. Tradicionalni Karate takođe deli krajnji cilj Budo-a, da neguje jak ljudski karakter, koji nas odvraća da prvi napadnemo pre nego smo stvarno suočeni sa neminovnošću odbrane.
Budo potiče iz prakse fizičke borbe; međutim, on ima značajan uticaj na duhovni i fizički razvoj čoveka, s obzirom da su Budo filozofija i etika apsolutni preduslov za učenje tehnika i poboljšanje veštine. Elementi kao što su maniri i uljudnost nisu dodati od spolja niti su ne zavisni od samog treninga, nego su postojali unutar sistema još od samih početka Budo-a i bili su sastavni  deo tehničkog napretka

.

Ozbiljnost:

120px-inoue_kamon
Budo trening je morao biti ozbiljan, zato što su Budo tehnike proizišle iz situacija života ili smrti, gde je čovek morao da se bori da bi preživeo.  To je razlog zašto se zahteva od vežbača Budo-a da imaju sposobnost da se ozbiljno odnose prema tome. Jedino u takvim uslovima postoji mogućnost da čovek dostigne vrhunske nivoe uma i tela koji su daleko izvan granica nivoa običnog. Na primer, Kumite (sparing) meč se izvodi po pravilima Ippon-shobu (Todome – “jedan završni udarac” kojim se određuje pobednik) . Zato što samo jedna definitivna (krajnja) tehnika može da odluči meč, takmičari su primorani da nauče važnost ozbiljnog pristupa.

Poniznost:

120px-mutsu-mizuguruma_crest
Da bi se postigao viši nivo, Budo zahteva od vežbača da bude ponizan u svom ponašanju i umu. Ovo omogućava da se uvek nauči nešto novo od bilo koga. Onog momenta kad on ili ona misle da su bolji od drugih, mogućnost za poboljšanje prestaje. Za trening u Budo-a ovaj princip je od velike važnosti, kao i poštovanje instruktora i partnera.

 

 Smirenost i Disciplina:

120px-chigai-taka-no-haKao što je već spomenuto, originalne Budo tehnike su nastale za kritične situacije gde je čovekov život bio u pitanju. Pod takvim uslovima, teško je za bilo koga da zadrži smiren um; sposobnost jasnog prosuđivanja ili fizičkih refleksa se usporava i često se čovek nadje imobilisan usred nervoze. Dakle očuvanje smirenog uma je ključna briga u Budo praksi i to je razlog zašto svaki trening počinje i završava sa periodom meditacije. I nadalje, strogi i disciplinovani treninzi Budo-a stvaraju vežbača koji je siguran u svoje tehnike i koji je postigao mentalnu stabilnost. Prema najnovijim istraživanjima od strane sportskih psihologa, ovaj metod je efikasan u izbegavanju mentalne uznemirnosti.

 

 Veština:

120px-so_clan_monU Budo-u, pravilna tehnika i moć se stvaraju putem veštine, a ne oslanjanjem na mišićnu snagu. Tehnike se izvode iz centra tela (Hara), tako da se može iskoristiti brz i efikasan refleks celog tela. Na isti način, Tradicionalni Karate zahteva integrisanu akciju kontrolisanu od strane centra tela, koji počinje od stopala na podu. Pravilan trening razvija svaki deo tela koji se pokreću određenim redom bez nepotrebnih pokreta, a kao rezultat, omogućuje čoveku da izgradi dobro balansirano telo.