Muchimi
ムチミ

To je davnašnji način generisanja sile na Okinavi.

“Muchimi” je osećaj “težine” “lepljivosti” – autentična Okinavljanska reč koja nam slikovito opisuje concept generisanja i prenosa sile.
Reč potiče od reči “moshi” imena za kašasti kolač od riže. Za karate pojam “muchimi” koristi se kanji za kolač od riže” (餅身)
Muchimi je jedinstvena komponenta Okinavljanskog karatea, kojom je osećaj težine i lepljivosti ugrađen u svaki pokret tela.
Muchimi se ne postiže čistom mišićnom silom, niti sa ukrućenošću, niti sa kontrakcijom. Nasuprot tome, mišićna relaksacija treba da bude stalno prisutna. Kaže se da je nemoguće naučiti muchimi ukoliko se ne oseti “muchimi dodir” od kvalifikovanog instruktora. Vrlo je važno spoznati muchimi i primeniti ga kao osnovno svojstvo mehanike tela kod svake od karate tehnika.

Muchimi pojam i princip se može približiti ovakvim primerom: Zamislite da stojite u nekom ćupu napunjenog medom, pri čemu ste u medu preko pojasa sa podlakticana potopljenim u med : Starujete sporo… generišući silu stoplima, potom nogama, kukovima, dugim mišićima uz duž kičme, potom uz naglu brzu eksploziju kroz ruke oslobađate celokupnu “nakupljenu” silu.
Muchimi je korišćen kod svih tehnika: prodirućih udaraca, nožnih udaraca, bič udaraca… kako god ih zvali.
I ako ste ikada videli stari Okinavlajnski stil karatea mogli ste zapaziti da se u ponečem razlikuje u odnosu na Japanske stilove karatea., ta različitost u odnosu na druge sisteme generisanja sile udara pretežno dolazi iz naglašenog prisustva principa muchimi.
Japaneski stil je biti totalno miran, i onda odjednom eksplodirati, od 0% do 100% u što kraćem mogućem vremenu. U odnsu na to, može se reći muchimi je više “fluidan” način stvaranja sile, koji nije baziran na mišičnoj snazi, spolja odaje utisak kao da se udarac stvara iz relaksacije.
Razmislite o rečima kao što su teško, lepljivo, gusto, kašasto, ili gnjecavo.
Kada vidite nekog da stvarno koristi muchimi princip u tehnikama to je kao da celo telo predstavlja gigantski bič. i vrlo je impresivno.

Postoji i drugi pojavni oblik muchimija

Kada se osećaj lepljivosti/težine koriste u borbi na kratkoj distanci – kada ne želite da izgubite kontrolu nad protivnikom. To je važan koncept na primer u Ju-Jutsu, Rvanju ili MMA. Oni to ne zovu muchimi, naravno, to je tako samo na Okinavi. Oni to zovu “ne ostaviti prostor” ili ne ostaviti prazninu, ili “ne dati vazduha”. Mada je cilj isti: ekonomičnost pokreta, i zadržavanje kontrole. Dobar primer za ovo je u borbi na bliskoj distanci kod tehnika hvatanja u Goju-ryu (kakie)
Kontrolu nad protivnikovim namerama i akcijama jedino imate ako ste na dovoljno bezbednoj dalekoj distanci ili ako ste blizu. Između te dve pozicije, nemate kontrolu. Tako kada ste blizu, budite sigurni da ste lepljivi, kao kolač od riže.
Kada gledate “kakie” i vidite kako se “slepljenim” rukama kontrolišu pokreti protivnika trebate otići dalje i shvatiti da je muchimi i kada predviđate i kontrolišete protivnikove namere
Dakle princip muchimi ima dve primene: Muchimi koncept osećaj težine/lepljivosti kada startujemo duge tehnike, i koncept lepljivosti/težine u borbi na bliskoj distanci. Krajnji cilj je imati sposobanost da se to koristi u bilo kojoj situaciji, naravno.

Kako stoj stvari sa muchimijem u našem današnjem vežbanju?

Prvi put za poajm muchimi sam čuo od sensei Nišijame i moram priznati da sam bio vrlo zbunjen, tada sam pomislio kao će to produžiti vreme izvođenja mojih udaraca. Godinama kasnije shvatio sam da je to koncept koji odavno nesvesno primenjujemo i koji omogućava da se generiše velika sila kod udaraca i da je upravo taj koncept nešto što je srce tradicionalnog karatea.
Čini mi se da je muchimi upravo taj princip na kome se deli tradicionalni karate i “moderne vrste” karatea:
Tamo gde je sistem takmičenja razvijen tako da se ne procenjuje razorna moć udarca nego je za pobedu dovolno dosegnuti protivnika napadačkom tehnikom i ukoliko kojim slučajem dođe do konakta valjlo bi da takav udarac nema snagu jer bi to značilo diskvalifikaciju- tu nema potrebe za principom muchimi. Sistem takmičenja u tradicionalnom karate procenjuje kvalitet napadačke tehnike i tamo udarac bez dovoljno razorne moći neće biti dosuđen kao poen i zato vežbači moraju da izgrađuju tehnike na principu muchimi-ja.

 

Muchimi 08/03/2013