BRUS LI – Biografija Legende

(Robert Ciapparelli)

bruce_lee_legendPrema kineskom kalendaru, 1940-a je godina Zmaja. Te godine jedan kantonski filmski glumac po imenu Li Hoi Čun je glumio u San Francisku sa svojom ženom Grejs koja je bila u drugom stanju. u novembru, Grejs je dobila trudove i odvedena je u porodilište, dok je njen muž glumio u New Yorku. 27-og novemba 1940, u bolnici Džekson Strit, Grejs je rodila dečaka. Dobio je ime Li Džun Fan, što znači “Da Se Opet Vrati”. Dečak će se jednog dana ponovo vratiti na mesto rođenja. Doktor koji je nadgledao rođenje dao je detetu englesko ime Brus… i legenda je rođena!!

Sa 6 godina, Brus se pojavio u brojnim kineskim filmovima. Njegov prvi film se zvao “Početak dečaka”. Kako je vreme prolazilo odlučeno je da bi trebao da glumi u filmu sa ocem. Film je nazvan “Moj sin A Čeun (My Son Ah Cheun)”. Brus je imao važniju ulogu od svog oca. U svakom filmu glumio je problematičnog dečaka koji uvek krao i tukao se. Snimio je najmanje 20 ovakvih filmova uključujući “Crni dečak Džungla ” (Black Boy Jungle) and “Dečaci sa ulice” (Boys on the Street).

Kada je Brus napunio 14, pretučen je u uličnoj tuči, i posle razgovora o tome sa majkom odlučio je nauči borilačke veštine da razvije svoju muskulaturu i odbrambene sposobnosti.
Većina ljudi misli da je Brus rođen mišićav. Stvarnost je bila potpuno drugačija. On je oduvek bio slabašan kao dete i nikad nije dovoljno jeo čak ni kada se vratio 1958, u SAD. Samo kroz konstantan trening i pravilnu ishranu on se razvio u fizički natprirodni ljudski primerak. Brus više neće izgubiti ni jednu jedinu borbu!!

Iako ga je otac naučio da drži mač sa šest godina, njegov prvi PRAVI učitelj je bio Ving Čun (Wing Chun) majstor, Sifu Jip Man (Sifu Yip Man). Brus je postao obuzet celim conceptom i uskoro postao veoma dobar. Jedna od Ving Čun medoda je drvena lutka – naprava za vežbanje koja razvija istovremeno brzinu i fokus. Još jedan od njegovih učitelja je bio Siu Hon Sung, kung fu ekspert. Brus je učio Ča Ča ples i ponuđena je razmena njegovog znanja za neke lekcije kung fua. Normalno trebalo bi 3 nedelje da se nauče 30 kung fu pokreta, ali Brus ih je savladao za 3 večeri. Siu Hon Sung nikada nije naučio Ča Ča!

bruce-lee-01

1958. Brus je postao Ča Ča šampion Hong Konga. Onda je snimio još 2 kantonska filma, “Siroče” (The Orphan) i “Grmljavina” (Thunderstorm). Grmljavina je jedini film u kojem nije imao ni jednu borbu, iako je bilo nekih sukoba. Brus se bori protiv Dana Inosanta u filmu “Igra Smrti “.Kako je vreme prolazilo, Brus bi se borio na ulicama samo da se oproba koliko je dobar. Najzad policija je upozorila njegovu majku Grejs da ako se ne zaustavi, Brus će biti uhapšen. Tako u aprilu 1958.-e, otac mu daje 100 američkih dolara i šalje ga u San Francisko (njegovo mesto rođenja) sa nadom da će se Brus promeniti i postati više odgovoran.

Brus se ukrcao se na brod i otišao. Na putu je zaradio još novca dajući lekcije putnicima sa kojima je putovao.

U San Francisku Brus je živeo kod očevog prijatelja, koji je bio vlasnik restorana. Brus je radio u restoranu a živeo u potkrovlju.

Po završetku srednje škole neprekidno je trenirao i razvijao se u borilaškim veštinama. Za Brusa nije bilo dovoljno samo da bude dobar u borilačkim veštinama, on je morao da bude najbolji.

Brus je postao umoran od restorana i pošao za Sietl da studira Filozofiju na univerzitetu države Vašington.

1959 se sreo sa Taki Kimurom koji je takođe bio azijskog porekla. Kimura je bio dva puta stariji i patio je od godina i rasnog maltretiranja. Brus ga je ubedio da se drži ponosno svog azijskog identiteta i naučio ga borilačkim veštinama. Sledeći učenik je bio Roj Holingsvort (Roy Hollingsworth). Na kraju, on mu sugeriraše da otvori školu.

U Hong Kongu, kung fu je bio tajno kinesko oružje koje nikada nije predavano nekom ne-kinezu, ali Brus je prihvatao SVAKOG ko je bio zainteresovan da nauči ono što je on podučavao. Po njegovom mišljenju kinezi nisu samo vredni u podučavanju ove velike veštine, nego i da slome rasne barijere koje su kovane vremenom!!

1961, dok je podučavao kolege studente sa univerziteta, Brus je upoznao devojku po imenu Linda Emeri (Linda Emery). Uskoro su se zaljubili i venčali… Kasnije, njihov sin Brendon (Brandon) je rođen, a dve godine kasnije Šenon (Shbruce-lee-dan-inosantoannon).

1963, Brus je napisao knjigu “Kineski Kung Fu”. Bila je neverovatno detaljna sa preciznim crtežima.

1964, na Karate turniru koji je priredio Ed Parker, Brus je demonstrirao svoje mogućnosti širokoj publici… Na Long Biču (Long Beach), sa Taki Kimurom kao pomoćnikom, Brus je demonstrirao njegove sklekove na dva prsta i njegov legendarni jednoinčni udarac (one inch punch).

Poznati televizijski producent koji je bio veoma impresioniran Brusovom snagom i fokusom, prišao mu je i test snimanje je bilo ugovoreno. Ovo je odvelo do uloge Katoa u seriji Zeleni Stršljen (Green Hornet – kod nas prevedena kao Zeleni Obad) koja je snimana 1965. godine.

Za vreme snimanja, Brus je prepustio vođenje škole Taki Kimuri. Iako Zeleni Stršljen nikada nije zaživela, trajala je 30 polučasovnih epizoda. Iznenađujuće, Brus igajući ulogu Katoa, postao je popularniji od glumca u glavnoj ulozi, posebno u Hong Kongu.
U dokumentarnom filmu “Brus Li: Majstor borilačkih veština” (Bruce Lee: The Martial Arts Master), Van Viliams (Van Williams) koji je bio nosilac glavne uloge u Zelenom Stršljenu, priseća se kako je Brus voleo da trči oko scene vežbajući udarce nogom. “On bi skočio i stopalom bi vam dotaknuo uho, ali sve je to prekinuto kada se jedan statista naglo okrenuo i dobio iščašenje vilice. “Tokom snimanja Brus je voleo da radi izbliza kako bi unapredio scene borbe, ali time bi takođe povredio ne mali broj kaskadera. Producenti su na kraju teško nalazili kaskadere. Brus je morao da uspori svoje pokrete zato što je na traci bio zamućen i niste mogli jasno videti šta radi!!
Posle Zelenog Stršljena, Brus je otvorio još jednu kung fu školu nazvanu “Li Džun Fan (Lee Jun Fan), Gung fu institut”. Tu je naučio da koristi nunčaku od kolege studenta Denija Inosanta (Danny Inosanto). Ovde je podučavao glumce kao što su Džejms Koburn (James Coburn), Stiv Mekvin (Steve McQueen) i Karim Abdul-Džabar (Kareem Abdul-Jabbar). Sada je postao toliko popularan da je mogao da naplati 300 dolara za intruktorski čas. Ovo je takođe bilo mesto gde je stvorio svoju tehniku Đit Kun Do (Jeet Kune Do), što znači “Put pbruce_lee_game-of-deathresretajuće pesnice”. Smatrao je da bi bilo bolje da se prestetne napad, nego da se blokira pa napadne.

Brus je verovao da bi presretanje napada trebalo da bude mnogo brže nego blokiranje pa napadanje što se kasnije razvilo u dva odvojena pokreta njegove škole.

1967, Brus je učestvovao ulogom u filmu “Čovek zvani gvozdena stena” (A Man Called Ironside) kao instruktor borilačkih veština. Brus je uvek izvodio kaskadeske tačke za svoje uloge. Onda je snimio 12 epizoda “Duge ulice” (Longstreet), kratke serije u kojoj podučava momka njegovoj Đit Kun Do tehnici. To je bila odlična ideja koja će Brusu pružiti šansu da pokaže svetu njegovu novu tehniku.

On postaje sve više zainteresovan za pravljenje holivudskog filma i želi da zaradi više para po filmu nego Stiv Mekvin… Ovu želju će Brus na kraju i ostvariti!!

1970, Brus shvata, posle saveta jednog od njegovih učenika (Džejms Koburn), da nastavak njegove karijere leži u Hong Kongu.

Za vreme nastupa u TV šou emisiji, slomio je 4 od 5 tabli debljine 2.5 cm, i jednu viseću takođe (polomiti viseću drvenu tablu 2.5 cm debljine je zapanjujući podvig).

To je video TV producent Rejmond Čou (Raymond Chow) koji tek što je otvorio svoj “Zlatna žetva studio” (Golden Harvest studios). On je ponudio Brusu saradnju u dva filma i oni su odleteli u Tajland da snime “Veliki gazda”(The Big Boss). Tokom snimanja, jedan Tajlanđanin je pomislio da je koordinator za borbu brži od Brusa, 5 minuta kasnije… promenio je mišljenje!!!

Drugom prilikom Brus je iznenadio ekipu sa snimanja otvaranjem boce pića jednim palcem (boca je bila one vrste za koju je normalno poteban otvarač). Film je postao udarni hit, premašujući sve dotadašnje rekorde prodaje bioskopskih karata. Onda je odleteo u Šangaj i snimio “Pesnicu gneva” (Fist of Fury). Rejmond Čou je rekao Brusu da bi uložio više u produciranje nego prošli put. I ovaj film je ponovo oborio sve rekorde, učključujući prethodni “Veliki gazda”.
Sada je Brus postao nacinalni heroj i osnovao sopstvenu kompaniju nazvanu “Konkord Produkcija” (Concord Productions) i odlučio da piše, režira i glumi u svom sledećem filmu. Otišao je u Evropu tražeći lokaciju za snimanje i na kraju se odlučio za Rim. Poveo je trojicu vodećih u borilačkim veštinama, Bob Vola, Vong In Sika i Čak Norisa (Bob Wall, Whong In Sik, Chuck Norris), koji će se boriti s njim na kraju filma. Rezultat je još jedna raspodaja karata, policija je morala da izađe i spreči uska grla u saobraćaju i velikih gužvi ljudi.
U sva tri filma Brus ilazi na klizav teren, neznajući svoje potencijalne neprijatelje. U “Velikom Gazdi”, bio je na Tajlandu radeći u fabrici leda sa svojim rođacima. U “Pesnici Besa”, on dolazi u Šangaj na sahranu svoj učitelja, nalazeći svoju školu ponižavanu i vređanu od strane lokalne japanske škole. U “Putu Zmaja” on dolazi u Rim da pomogne prijatelju u restoranu, kojeg ucenjuju tražeći novac za zaštitu. Takođe njegovi neprijatelji nikad nisu kinezi, uvek su stranci kao Tajlanđani, Japanci, Evropljani i Amerikanci. Čak i kada se pojave kinezi kao pokvarenjci, jasno je naznačeno da su zavedeni pioni stranih bosova.

Brus je često bio izazivan na duel, ali nikad nije bio pobeđen, odkako je napunio 14 godina. Brus nije pio alkohol, pa i karakteri koje je igrao nisu pili takođe. Uvek su postavljao kao što je u stvarnom životu. U “Putu Zmaja” je najbolji primer Brusa u stvarnosti. U jedinoj sceni iz spavaće sobe snimljenoj u U “Velikom gazdi”, prostitutka ga napija i vodi ga u njenu sobu, samo da bi ga videla kako pada u san. Pokazao je svoje mogućnosti u igranju raznih vrsta karaktera. U “Pesnici besa” on se prerušava u starog prodavca novina kao i u majstora za telefonske instalacije.

Brus, Džejms Koburn i Stirling Silifant (Stirling Silliphant) zajedno su pokušali projekat nazvan “Nečujna flauta”(Silent Flute). Filmska kuća 20th Century Fox je prihvatila da radi, ali sa malim budžetom i snimanjem u Indiji. Nedeljama su tražili lokaciju za snimanje i na kraju odlučili da je gubljenje vremena. U Nepalu Brus je video Bigotu (Visoki Toranj). To mu je dalo ideju za “Igru smrti” (Game of Death). Brus je snimio jednu trećinu pre nego što je prekinut iznenadnim holivudskim hitom “U Zmajevom Gnezdu” (Enter the Dragon).

“Igra smrti” je dovršena 1978 posle Brusove smrti. Priča je izmenjena i Brus se pojavljuje u zadnjih 10 minuta filma. To je snimak iz verzije Visokog Tornja, koji je on prvobitno zamislio prvih 95% filma nažalost nisu nedostajuće scene!

“U Zmajevom Gnezdu” je prvi slučaj saradnje američke i hongkongške kompanije da snime film. To je film koji je Brusu doneo svetsku slavu i napravio od njega prvu svetsku superzvezdu iz Azije. Velika scena borbe sa kraja je snimana sedam dana, tokom tog perioda Brusa je izazvao statista. Želeo je da iskusi Brusov Đit Kun Do. Brus je nacrtao krug na podu i rekao mu da ima tri udarca da ga izbaci odatle. Statista nije mogao, pa mu Brus reče “U redu moj je red”. Pokazao je na njegovu plećku i rekao “Udariću te ovde, jesi li spreman? “. Statista reče “Kako to misliš, da li sam spreman?”. Pre nego što je mogao da išta doda, zubi su počeli da ispadaju iz njegovih usta. Brus je bio tako brz. Drugi statista ga je izazvao. Malo su sparingovali, onda je tip dobio nogu u glavu… i to je bilo dovoljno.

Scena sa ogledalima se satima postavljala, trebalo je staviti ogledala na savršeno mesto a da se kamere ne reflektuju u njima. Ljudi su se raspravljali oko toga čiji je posao da radi te stvari, to je trajalo dok se Brus nije pojavio… kinezi bi umirali za njega. Na kraju film je kompletiran.

Za vreme snimanja “Igre smrti”, Brus je radio na idejama za nove karaktere. Oni bi nosili oružje, kao mačeve i duge noževe. U dokumentarcu “Legenda” (The Legend) mogu se videti fotosi od najmanje četiri takva karaktera. Jedan od njih je slepi mačevalac zvani Zatoichi (iz popurarnog japanskog filma tog vremena). Nažalost nikada nećemo videti Brusa u tim ulogama, ali je zanimljivo razmišljati o vrsti mačevalačkih filmova koje bi Brus proizveo.

10.-og maja 1973, problemi za Brus Lija su počeli. Za vreme sinhronizacije zvučnih efekata za “U Zmajevom Gnezdu”, onesvestio se na čitavih pola sata. Otišao je u bolnicu i dobio recept za lek Manatol. Korišten je za snižavanje očiglednog otoka na mozgu.

20.-og jula 1973, Brus je dogovorio sastanak sa Rejmondom Čouom i glumicom Beti Ting Pei (Betty Ting Pei) koja je trebalo da glumi u “Igri smrti”. Zaustavio se nedaleko od Betine kuće i rekao joj da ima glavobolju. Ona mu je dala Akvagestik (lek za otklanjanje bola koji se redovno koristio u to vreme). Brus je legao u njen krevet i zaspao. Tokom sna, otok na mozgu, u medicini poznat kao Cerebralna edema (Cerebral edema) se vratio pokrenut alergijom na lek protiv bolova.

Kasnije Beti je pokušala da ga probudi ali nije mogla. U panici, nazvala je Rejmonda Čoua, koji je došao i pozvao doktora. Brus je odvežen u bolnicu Kraljica Elizabeta (Queen Elizabeth hospital), jedva živ. Ekipa u ambulantim kolima se borila da ga oživi, ali Brus je proglašen “mrtav na dolasku”.

Vest se proširila svetom, ljudi nisu govorili ni o čemu drugom, odbijajući da poveruju. Brus je imao dve sahrane, jednu u Hong Kongu i jednu u SAD. Preko 27000 ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani, malo ko je mogao da sakrije žalost. Ljudi bi se rasplakali videvši ga u otvorenom kovčegu. Jedna zastava je postavljena između ostalih počasti sa rečima “Jedna zvezda tone u more umetnosti”.

Kada su novinari saznali da je Brus umro u kući kod Beti, bili su brzi da spekulišu da je Brus umro za vreme seksa. Do današnjeg dana okrutna govorkanja se i dalje šire svetom. Na aerodromu, Linda je prekinuka ćutanje i rekla da prekinu, da nikoga ne krivi i da je Brus umro prirodnom smrću.

Njegova sahrana u Sietlu je posećena od svih njegovih prijatelja, porodice i bivših učenika. Džejms Koburn i Stiv Mekvin su pomogli kao nosači kovčega. Ukoliko želite da vidite pogreb, možete ga naći u dokumentarnom filmu ”Bruce Lee: The Man and the Legend”.

Konačno 31. jula 1973. Brus je sahranjen na groblju Lejk Vju (Lake View Cemetary) u Sietlu.

Njegov i Brendonov grob su redovno posećeni od ljudi širom sveta. Tamo je uvek sveže cveće na njihovim grobovima svakog dana. Jednog dana, i ja ću položiti moje i odati poštu mojoj omiljenoj osobi na celom svetu.

Uskoro posle sahrane, kako su se ogovaranja nastavila, rezultati autopsije da je Brus umro Cerebalne edeme zbog reakcije na lek protiv bolova su povučeni… Novi rezultat je “death by misadventure” (po egleskom zakonu: smrt uzrokovana nehotice i bez nemarnosti ili namere da se povredi)

Godinama Beti Ting Pei nije progovorila, ignorišući uvrede njoj upućene sve do 1983 kada je u TV emisiji rekla svetu da nikada ne bi naudila Brusu i da joj je bio veoma dobar prijatelj. Ali ogovaranja se i DALJE nastavljaju. U nekima se tvrdi da je kineska mafija utanačila njegovu smrt, jer su hteli kontrolu nad svim kineskim glumcima. U drugima da je ubijen od Šaolin sveštenika zbog podučavanja tajni strancima.

Druga priča je da je to kletva. Brusa je navodno progonjen od ličnih demona. Imao je predosećanje da će živeti pola očevog životnog veka od 64 (a umro je sa 32). Takođe jedan zaštitnik od zla je odvalio njegov krov da odagna zle duhove. Ista stvar se dogodila prethodnim vlasnicima i nesreća ih je zadesila. Košarkaški broj Karim Abdul-Džabara je bio 33, Brus bi napunio 33 te godine u novembru… Priče se samo nastavljaju. Lično ja mislim da je Cerebralna edema, otok se stvorio zbog velikog stresa u poslu, Brus je praktično izmorio sam sebe u razočaravajuće ranu smrt.

1978, producenti filma “U Zmajevom Gnezdu” su odučili da dovrše film “Igra smrti” kao počast njemu. Po mom mišljenju, bolje da su prikazali 30 minuta PRAVE verzije. Prvih 95% filma nisu NEDOSTAJUĆE scene nego prilično izmenjen originalni scenario.

Do danas mnogi Brus Li imitatori su pokušali da budu baš kao on, ali svi su samo izbledeli. Možda se zvezda kao Džeki Čen (Jackie Chan) može uzdići do granica, ali čak i Džeki Čen ne tvrdi da je novi Brus Li. Nikada neće biti NOVI Brus Li.

“Znanje nije dovoljno, moramo ga primeniti. Volja nije dovoljna – moramo reagovati”

Bruce Lee

To je Brus Li…… Legenda!!!

Brus Li – Legenda 07/03/2013