Tachi

Stavovisan-diegi-nishiyamas-seminar-la-jola-_slobodan-milicevic--1024x1024


Svrha stava:

 • Da obezbedi maksimalno korišćenje spoljne sile (reakciju od podloge) da bi se uvećala interna sila (koja dolazi iz naših mišića) i da se sila ispolji kroz tehniku. Dobar stav je kordinisan disanjem i korektno usmeren da bi omogućio prenos energije od stopala ka tehnici
 • Da onemogući rasipanje i povratno kretanje koje se javlja kao posledica udara (Kime – kao trenutak saopštavanja energije)
 • Da omogući glatko pomeranje i promenu smera.

Tipovi stava:

1. Kamae stav

Ovaj stav treba da omogući da odgovorimo brzo u harmoniji sa tehnikom ili da napravimo promenu smera.

Važne tačke:

 • Ovaj tip stava treba da bude vrlo mekan, nije neophodno da bude previše nizak (zavisno od konstitucije).
 • Centar gravitacije stoji između stopala.
 • Održavanje kontinuiranog pritiska na pod pomoću disanja. Nikada ne pritiskati ujednačeno na obe noge, to bi uzrokovalo otežano kretanje, uvek pritiskati na jednu od nogu bez pomeranja centra težine surotno smeru kretanja – back motion. Drugim rečima disanjem treba održavati konekciju sa stopalima i potencijalnu energiju .

2. Stav u toku izvršavanja tehnike

Ova vrsta stava treba da je dovoljno snažana da primi šok usled sudara „impact shock“ da ne dozvoli rasipanje energije ili gubljenja ravnoteže.
Osnovni uslovi za jak stav su:

 • Oba stopala treba da budu priljubljena na pod
 • Najširi mogući stav kod koga nije narušena mišićna kontrola.
 • Što niži centar ravnoteže.
 • Mišići butina i kukova prave okrećuću tenziju od iznutra ka spolja ili od spolja ka unutra sa zadatkom da povezuje noge sa trupom i da održi potencijalnu energiju kao spremnost za brze promene.
 • Primena jakog pritiska nadole na podlogu u trenutku Kime-a (tako da sila reakcije ide napolje u smeru tehnike i da se održava potencijalna energija uz glatku promenu tehnike)

Stavovi sa spoljnom i unutrašnjom tenzijom.

Stavovi se dele u 2 grupe zavisno od smera mišićne tenzije u nogama i kukovima. drugim rečima u jednoj drupi stavova postoji tenzija za razmicanja kolena a u drugoj tenzija za približavanje kolena

A.) Stavovi sa tenzijom ka spolja

Mišići nogu i kukova primenjuju otvarajuću tenziju od iznutra ka spolja, to je vrlo čvrst stav protiv šoka, stoga se koristi za duge tehnike.

Glavni stavovi:
a) Zenkutsu- dachi
b) Kiba dachi
c) Kokutsu dachi
d) Sochin-dachi
e) Shiko dachi

B.) Stavovi sa tenzijom ka unutra

Mišići nogu, prepona i kukova usmeravaju tenziju od spolja ka unutra.
Ovaj stav obezbeđuje brze promene smera ali nije sasvim snažan, stoga se koristi za kraće distance.

Glavni stavovi:
a) Nekoashi-dachi
b) Sanchin dachi
c) Hangetsu dachi

Tri najvažnija temelja karate tehnike su držanje, stav i disanje. Mnogi vežbači ignorišu ove osnove i samo oponašaju spoljnu formu, rezultat je jačanje loših navika, kretanje i tehnika koji su ograničeni na mišićnu snagu ruku i nogu (ograničen razvoj) i veće šanse za povrede. Trebali bi razumeti odnosa između dubine stava držanja i disanja.

 • Vrat i linija leđa trebaju biti uspravni i prirodni, neukočeni tako da se mišići leđa mogu pokrenuti i preneti pritisak na stopala.
 • Vrat je opušten, tako kao da glava lebdi nezavisno iznad tela. (kao da glava visi okačena o neku tačku visoko iznad) .
 • Pritisak za kime dolazi iz leđa, bez učešća vrata.
 • Trtica je u produženju linije donjeg dela leđa
 • Teškoće u izvođenju tehnike nastaju ako iniciranje kreće gore iz glave, glava će se nagnuti napred i gornji trup će se nagnuti. Trebalo bi imati osjećaj da pokret kreće iz donjeg stomaka (Tan-den) prema napolje tako da sila ide iz centra tela i zajedno sa njim usmeravaju se ka cilju

Ako je držanje uspravno i korektno , onda:

 • Disanje može teći slobodano. Tako se disanjem može pritisnuti pod i stvoriti Kime i tako ostvariti pokret ili promeniti smer.
 • Akcija tela može biti glatka i brza.
 • Mišićna akcija može postići maksimalne kontrakcije ili ekspanzije. (Ne sme se brkati opuštanje mišića s kolapsom i gubitakom stava).
 • Dobar stav će sprečiti povrede leđa, a može pomoći u saniranju postojećih povreda.

“Neka moj vrat bude slobodan da moja glava može stajati naped i prema gore, neka se moj trup istegne i proširi, neka se moje noge rasterete od mog trupa i neka se moja ramena prošire.”

Izraz ‘neka’ je vrlo važan, jer ne treba ništa “raditi” u smislu mišića. Nego treba telu dopustiti da zauzme svoje prirodno stanje, što podrazumeva opuštenost.

Kada otpustite napetost u vratu, prirodno glava će ići nagore, i tako će lebdeti na vrhu tela

Ideja pokreta ‘napred’ ne znači naginjanje ili savijanje nego preduprediti tendenciju naginjanaj unazad.

Da biste omogućili izduženje trupa prirodno treba naučiti da se ne sabija kičma i ne pritiskaju kičmeni pršljenovi. Ovo produženje je prirodni rezultat povlačenja glave prema gore.
Kičma se sastoji od 24 pokretne kosti podržane mišićima. Parovi korena živaca izlaze iz kičme između tih povezanih kostiju – pršljenova. Kičmeni stub je najvažniji sprovodni kanal za nervni sistem. Ruke i noge su pod kontrolom informacija poslanih preko ovog „autoputa“. Kada je nenormalan pritisak ili napetost na ovim kostima mišići koji su kontrolisani od tih nerava neće se kontrahovati i relaksirati adekvatno. Baš kao kada je kvar na izlaznim i ulazinim rampama koje vode do autoputa, što će usporiti protok i reakciju.

Kostur, mišići i gravitacija – svaki stav je prihvatljiv dok nije u suprotnosti sa zakonima prirode po kojima kostur treba da savladava silu gravitacije i da obezbedi slobodu mišića radi kretanja. Nervni sistem i kostur su razvijani zajedno pod uticajem gravitacije, tako da kostur može nositi telo bez rasipanja energije uprkos gravitacije.

Naprotiv, ako su mišići ti koji moraju preuzeti ulogu kostura, ne samo da će nepotrebno koristiti energiju, nego oni neće biti u mogućnosti da obavljaju svoju glavnu funkciju koja se odnosi na promenu položaja tela – kretanje

Stavovi 08/03/2013