NISHIYAMA: MOJ SENSEI-01

-Avi Rokah-  (Shotokan Karate Magazine Issue 99 April 2009)

nishiyama_3Legenda, pravi majstor, strastveni učitelj, dostojanstven i skroman čovek. Istinski vernik u karate kao Budo i kao sredstvo za poboljčanje ljudskog bića.

Legenda nas je napustila, Sensei Nišjama je preminuo 7-og Novembra 2008-me godine, ostavljajuci prazninu za sve njegove studente i ljude na koje je uticao decenijama, širom celog sveta. Ali bez obzira na našu tugu, ostajemo zahvalni, što smo imali takvog čoveka da deli svoje znanje i mudrost sa nama i što nas je ostavio sa neverovatnim i temeljnim učenjima.

Sensei Nišjama je verovao u karate kao Budo i karate kao oruđe da se razvije karakter i postane bolje i Više ljudsko biće. Sensei je bio otvorenog uma o učenju i razvijanju karatea, ali je bio nepomirljiv sto se tiče očuvanja čistoce karatea kao Budo-a. Verovao je da mali detalji čine veliku razliku i bio je jako strog što se tiče detalja i osnova tehnika i primene, ali isto tako kako se osoba ponaša i na koji nacin predstavlja karate. Ljudima je mnogo puta komentarisao u vezi mlitavog naklona, ili naklona koji je bez (prave) namer
e. Skoro svaki dan bi me podsećao da se držim uspravno. Govorio je da treba da se borimo sa dostojanstvom i časno, a ne kao Yakuza, ne kao gangsteri, i onda bi imitirao mlitav stav, kao gangsterski. Verovao je da svaki momenat u dojo-u treba da bude smislen, sa namerom, da nam pomogne ne samo da razvijemo bolju tehniku, nego i veću svesnost, jači duh, iskrenost, poštovanje prema svakom oko nas kao i volju da učimo od svakog i svega oko nas. Verovao je da kroz karate kao Budo, možemo razvijati ljudske potencijale.

nishiyamas-dojo-2006-vladimir-jorga-slobodan-milicevicNa primer, insistirao je da ozbiljno sparingujemo čak i sa početnicima, stalno me je podsećao da čovek može da nauči nešto od svakoga, čak i kad se nalazimo nasuprot detetu.

Upozoravao me je da su mnogi takozvani masteri mlitavi i opušteni u odnosu na svoje studente, zato sto što su navikli da su mnogo bolji od svih drugih, i onda jednog dana shvate da su izgubili tu oštrinu; Nišjama je govorio da damo svoje najbolje protiv svakog.

Učenja Sensei Nishiyame su zaista izuzetna, zato što je bio u stanju da sjedini set principa karatea i metod treninga, koji omogućava studentima da primene te principe u životu. Karate koji je Nishiyama pouučavao, se razvio u tako logičan, kompletan i integrisan sistem, gde je svaki koncept povezan sa svim drugim konceptima, gde mentalno i fizicko nisu odvojeni i gde je njihova međuzavisnost sasvim razumljiva. Njegova učenja su toliko sistematična da mogu biti razumljiva i prenesena narednim generacijama bez gubitka. Ustvari, učenja se mogu razvijati i produbljivati; kao što se i sam Nisšijama razvijao kroz takav karate.
Nišijama nam je mnogo puta objašnjavao da kada je učio od Sensei Funakoshi-ja, da je malo bilo objašnjavano, uglavnom ono spoljašnje, ali Sensei Nišijama je preuzeo ta učenja i istraživao i ozbiljno razmišljao i njegov karate je postao MUDROST U POKRETU. Tek pre dve godine, osetio je da je dovršio sistem, kao ujedinjeni set principa, tehnika i trenažnih metoda, i da može da dozvoli učenicima da primene te principe. Ali ovo naravno ne znači da je i osećao da je to-to i da je karate savršen, ali sa druge strane osećao je da je karate beskonačan i da možemo i treba uvek da stremimo da učimo i napredujemo sve dalje.

Govorio mi je da onog momenta kada osećam da sve znam, da je gotovo sa učenjem; govorio mi je da uvek učim iz svega.

Jedan od njegovih starijih studenata iz Japana, koji je danas poznati majstor, je na jednom davnom letnjem kampu rekao da je teško razumevao Sensei-ovo učenje: “Ali niste me učili ove koncepte u Japanu.” , a Sensei je odgovorio: “Ja ne ostajem na jednom mestu, nastavljam da učim i moraš dolaziti i učiti češce.

Nastavice se…Prevod : by Nena

Leave a Reply